Veelgestelde vragen

Lorem ipsum dolor sit amet quis lobortis erat. Hendrerit pretium sapien purus consequat a magna maecenas facilisi cursus molestie. Sed ultrices imperdiet fermentum leo fermentum feugiat neque massa scelerisque ullamcorper eget dapibus. Aliquet tristique praesent nibh quis luctus labore cursus nunc sapien. Mi interdum fusce sollicitudin netus augue fames mattis.

En/of kies categorie

Ik wil inschrijven

Kan ik een sociale woning huren?

Niet iedereen kan een sociale woning huren. Er zijn 5 belangrijke voorwaarden. Je moet aan alle voorwaarden voldoen om je te kunnen inschrijven. Je bewijst dit met de juiste documenten

Hoe kan ik inschrijven?

Je schrijft je online in voor een sociale woning in het centraal inschrijvingsregister. Je start jouw dossier volledig zelf op, digitaal en veilig. Je moet je maar één keer inschrijven. Je duidt daarbij aan in welke Vlaamse regio’s je wil huren. Thuispunt Gent is de woonmaatschappij voor regio Gent-Stad. Inschrijven in gratis. 

Heb je hulp nodig om in te schrijven? Dan helpen onze medewerkers je graag. 

Als je ingeschreven bent in het wachtregister, geschrapt bent uit het bevolkingsregister of minderjarig en ontvoogd bent, dan kan je niet zelf inschrijven. Contacteer in dat geval onze medewerkers

Hoeveel huur zal ik moeten betalen voor een sociale woning?

De huurprijs van een sociale woning hangt af van verschillende zaken, zoals onder andere jouw inkomen, jouw gezinssituatie, de leeftijd en ligging van de woning, hoe energiezuinig de woning is ... Op basis hiervan berekenen we hoeveel sociale korting je krijgt op de basishuurprijs van de woning. We kunnen bij je inschrijving dus nog niet zeggen hoeveel je sociale woning zal kosten. Als je inschrijft, kan je wel aanduiden hoeveel huur je maximaal wil betalen per maand. 

Hou er rekening mee dat er geen sociale korting is op facturen voor nutsvoorzieningen, huurlasten en herstellingen. Als je inschrijft, kan je wel aanduiden hoeveel je maximaal wil betalen aan (vaste) huurlasten. 

Ik sta op de wachtlijst

Wanneer ben ik aan de beurt?

De wachttijd voor een sociale woning hangt af van:

  • hoeveel woningen er vrij zijn die passen bij je gezin en liggen in de deelgebieden van jouw keuze;
  • hoeveel andere kandidaten er voor jou op de wachtlijst staan;
  • hoeveel kandidaten er een voorrang hebben. 

Bekijk je inschrijving in het centraal inschrijvingsregister regelmatig. Verandert er iets aan jouw situatie, pas dit dan zo snel mogelijk aan. Zo kan Thuispunt Gent je een correcte woning aanbieden. Via het centraal inschrijvingsregister zal je binnenkort wel je plaats op de wachtlijst kunnen bekijken. 

Heb ik voorrang?

Thuispunt Gent wijst sociale woningen toe volgens 4 pijlers.

Mijn gezinssituatie is veranderd, wat moet ik doen?

Verandert de samenstelling van je gezin tijdens je wachttijd? Zorg dan dat dit correct staat in jouw inschrijvingsdossier. Je kan dit zelf controleren en aanpassen in het centraal inschrijvingsregister
Zorg dat jouw gegevens in het centraal inschrijvingsregister altijd correct zijn. Zo kan Thuispunt Gent een correcte sociale woning aanbieden. 

Kom ik in aanmerking voor de Vlaamse huurpremie?

Sta je al vier jaar of langer op de wachtlijst voor een sociale woning en huur je ondertussen een private huurwoning? Dan kan je misschien een huurpremie krijgen. Dat is een financiële tegemoetkoming die je helpt om te huren op de private markt.

Je moet aan een paar voorwaarden voldoen en het bedrag van de huurpremie verschilt in elke situatie. Meer informatie lees je op de website van de Vlaamse overheid.

Ik krijg een sociale woning

Moet ik de woning aanvaarden?

Bij jouw inschrijving in het Centraal Inschrijvingsregister geef je een aantal voorkeuren op. Wij bieden een woning aan volgens deze voorkeuren. Als je de woning die we voorstellen niet wil huren, dan zien we dit als een weigering. Als je twee keer een woning weigert, dan schrappen we je van de wachtlijst. 

Let op: bij een eerste weigering stopt de huurpremie. Je kan ook je voorrang verliezen als je een woning weigert.  

Wat moet ik betalen naast de huur?

Samen met je huishuur, betaal je elke maand een voorschot voor jouw aandeel in de huurlasten. Afhankelijk van de situatie gaat dit om:

Ook te huren bij Thuispunt Gent

Ik wil een garage, staanplaats, fietsenberging of berging huren. Hoe kan ik die aanvragen?

Je kan via het online aanvraagformulier je aanvraag doen om een garage, staanplaats, fietsenberging of berging te huren. Bekijk ook de voorwaarden

Mijn woning & gebouw

Wat moet ik doen als er een defect is aan mijn woning?

Bepaalde herstellingen in je woning moet Thuispunt Gent uitvoeren. Wij zorgen ervoor dat die herstellingen gebeuren en betalen ze. Je kan een herstelling gemakkelijk zelf aanvragen via onze website, daar zal je ook meteen zien of de kosten voor de huurder of voor Thuispunt Gent zijn.

De herstellingen voor rekening van de huurder moet jij (laten) uitvoeren en zelf betalen. Je hebt verschillende keuzes: 

  • Je doet de (kleine) herstelling zelf. Dit mag als je de nodige technische kennis hebt. Werken aan gas-, water- en elektriciteitsleidingen mag je niet zelf doen. 
  • Kan je de herstelling niet zelf doen? Dan laat je de herstelling door een vakman uitvoeren. Je betaalt de factuur zelf. Je zoekt een erkende technicus naar keuze om de herstelling te doen of je doet een beroep op een leerwerkplek of erkende klusjesdienst. Gas-, water- en elektriciteitsleidingen moet je altijd door een vakman laten herstellen. 
  • Ken je zelf geen vakman? Dan kan je vragen aan Thuispunt Gent om de herstelling te doen. Je betaalt Thuispunt Gent voor deze herstelling. Thuispunt Gent is geen aannemersbedrijf of klusjesdienst. Voor veel werken moeten wij ook externe bedrijven inschakelen. In veel gevallen is het sneller om zelf iemand te zoeken om de herstelling te doen. Je moet Thuispunt Gent ook betalen voor de herstelling. Wij doen dit niet gratis. In de meeste gevallen is dit op basis van onze tarieflijst
  • Heb je recht op leefloon of verhoogde tegemoetkoming? Dan kan je een aanvraag doen voor werken in je woning aan lager tarief bij het Dienstenbedrijf Sociale Economie van Stad en OCMW Gent (DBSE).

 

Wie herstelt en betaalt?

Sommige herstellingen moet Thuispunt Gent uitvoeren en betalen. Andere herstellingen zijn voor jou als huurder. Als je een herstelling aanvraagt bij Thuispunt Gent, dan kan je zien of jij deze zal moeten betalen of Thuispunt Gent. Ook in de ZieZo-brochure kan je bekijken wie de herstelling moet doen. 

Als jij de herstelling moet doen, dan heb je verschillende keuzes: 

  • Je doet de (kleine) herstelling zelf. Dit mag als je de nodige technische kennis hebt. Werken aan gas-, water- en elektriciteitsleidingen mag je niet zelf doen. 
  • Kan je de herstelling niet zelf doen? Dan laat je de herstelling door een vakman uitvoeren. Je betaalt de factuur zelf. Je zoekt een erkende technicus naar keuze om de herstelling te doen of je doet een beroep op een leerwerkplek of erkende klusjesdienst. Gas-, water- en elektriciteitsleidingen moet je altijd door een vakman laten herstellen. 
  • Ken je zelf geen vakman? Dan kan je vragen aan Thuispunt Gent om de herstelling te doen. Je betaalt Thuispunt Gent voor deze herstelling. Thuispunt Gent is geen aannemersbedrijf of klusjesdienst. Voor veel werken moeten wij ook externe bedrijven inschakelen. In veel gevallen is het sneller om zelf iemand te zoeken om de herstelling te doen. Je moet Thuispunt Gent ook betalen voor de herstelling. Wij doen dit niet gratis. In de meeste gevallen is dit op basis van onze tarieflijst
  • Heb je recht op leefloon of verhoogde tegemoetkoming? Dan kan je een aanvraag doen voor werken in je woning aan lager tarief bij het Dienstenbedrijf Sociale Economie van Stad en OCMW Gent (DBSE).
     
Wat moet ik doen als er een probleem is met de verwarming?

Heb je een eigen installatie voor de verwarming in je woning? Dan bel je rechtsreeks de onderhoudsfirma. In grote gebouwen hangt het nummer van de onderhoudsfirma in het infobord uit. Andere huurders kunnen het nummer opvragen bij Thuispunt Gent. 

Is er een collectieve installatie voor verwarming in het gebouw? Dan contacteer je Thuispunt Gent via beheer@thuispuntgent.be of 09 235 99 55

Wat moet ik doen als er een probleem is met het warm water?

Heb je een eigen installatie voor warm water in je woning? Dan bel je rechtsreeks de onderhoudsfirma. In grote gebouwen hangt het nummer van de onderhoudsfirma in het infobord uit. Andere huurders kunnen het nummer opvragen bij Thuispunt Gent. 

Is er een collectieve installatie voor warm water in het gebouw? Dan contacteer je Thuispunt Gent via beheer@thuispuntgent.be of 09 235 99 55

Wat moet ik doen als ik ongedierte heb?

Het is belangrijk om snel te handelen als je ongedierte hebt in je woning. Ongedierte kan snel een plaag worden. Als huurder moet je de kosten voor de bestrijding van ongedierte in je woning zelf betalen.

  • Heb je bedwantsen? Contacteer ons direct! Bedwantsen kan je niet zelf bestrijden. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren door een professionele firma voor ongediertebestrijding. 
  • Heb je 1 muis of kakkerlak? Dan kan je die zelf bestrijden. 
  • Zie je veel muizen of kakkerlakken? Contacteer dan Thuispunt Gent. Wij laten een professionele firma het ongedierte bestrijden. 

 Je kan je melding makkelijk online doen of je kan onze medewerkers contacteren via beheer@thuispuntgent.be of 09 235 99 55

Wat als ik een technisch noodgeval heb buiten de kantooruren?

Is er een technisch noodgeval in je woning of gebouw na 20u00, in het weekend op of een feestdag, bel dan naar 09 235 99 55

Bij personen in nood of brand moet je eerst de hulpdiensten bellen via het nummer 112.

Wat moet ik doen als de lift defect is?

Is de lift defect? Bel dan zelf naar de liftfirma. Het nummer hangt in of naast de lift.

Tip: Bewaar dit nummer in jouw contacten. 

Wat moet ik doen als ik mijn sleutel kwijt ben?

Je contacteert zelf een slotenmaker in volgende gevallen:

  • Je bent de sleutel(s) van jouw eigen voordeur, brievenbus, garage of berging kwijt. 
  • Het slot van jouw eigen voordeur, brievenbus, garage of berging is kapot.

Je contacteert Thuispunt Gent in volgende gevallen:

  • Je wil een sleutel voor de algemene inkomdeur aanvragen. Stuur hiervoor een e-mail naar beheer@thuispuntgent.be. Thuispunt Gent vraagt je om eerst de sleutels te betalen. Je zal hiervoor een betalingsverzoek krijgen. Daarna versturen we de sleutel(s) via een aangetekende zending. In onze tarieflijst kan je terugvinden hoeveel een extra sleutel kost. 

Mijn betalingen

Hoe betaal ik mijn huur en facturen aan Thuispunt Gent?
  • Je huur betaal je elke maand voor de 10de dag van de maand. Doe dit via een doorlopende opdracht, zo vergeet je niet om te betalen. Gebruik bij elke betaling van je huur je gestructureerde mededeling. Deze staat op de berekening van je huurprijs die je elk jaar in december krijgt. 
  • Facturen betaal je binnen de 30 dagen. Gebruik altijd de gestructureerde mededeling. Deze staat op de factuur. 
Ik heb vragen over een afrekening/factuur of ik ga niet akkoord met een factuur. Wat kan ik doen?

Wil je meer informatie over een afrekening of factuur die je hebt ontvangen? Dan vind je de contactgegevens in de brief of op de factuur.                              
Als je niet akkoord gaat met een factuur, dan kan je de factuur betwisten.

Vermeld duidelijk je naam en adres. Vermeld duidelijk het factuurnummer van de factuur die je betwist of bezorg ons een kopie van de factuur. Omschrijf duidelijk waarom je niet akkoord bent. 
 

Ik heb mijn huur dubbel betaald, wat nu?

Heb je je huur per ongeluk dubbel betaald? Dan kan je heel eenvoudig een terugbetaling aanvragen via huurbetaling@thuispuntgent
Let wel: als je nog openstaande schulden hebt, dan kan Thuispunt Gent dit bedrag verrekenen. 

Ik heb de oude huurprijs betaald, wat nu?

Heb je per ongeluk je oude huurprijs betaald? Dan vragen we je om voor het einde van de maand het verschil bij te betalen. Je gebruikt daarvoor de structurele mededeling waarmee je je huurprijs betaalt.  

Ik kreeg de factuur veel later dan de factuurdatum. Tegen wanneer moet ik de factuur betalen?

Normaal moet je facturen binnen de 30 dagen na de factuurdatum betalen. Maar het kan gebeuren dat je de factuur pas een tijdje later in je brievenbus ontvangt. In dat geval kijken we naar de datum, waarop de enveloppe door de post is afgestempeld. We rekenen dan 30 dagen vanaf de afstempeldatum op de enveloppe. 

Mijn inkomen is gedaald, kan ik mijn huishuur opnieuw laten berekenen?

Als je inkomen daalt, dan kan Thuispunt Gent in bepaalde gevallen je huurprijs tijdens het jaar opnieuw berekenen. Want de huurprijs die je voor jouw woning betaalt, wordt mee bepaald door je inkomen. Contacteer onze medewerkers via huurprijs@thuispuntgent.be voor meer info. 

Wij kunnen je huurprijs opnieuw berekenen als:

  • Je inkomen al drie maanden 20% of meer is gedaald. Bezorg ons het bewijs van je inkomsten de laatste drie maanden. Dat kan via e-mail naar huurprijs@thuispuntgent.be
  • Je met pensioen gaat. Wij vragen in dat geval zelf je pensioenfiche op.

Mijn huurdersdossier

Mijn gezinssituatie verandert, wat moet ik doen?

Als je gezin groter of kleiner wordt, dan moet je dit binnen de 30 melden aan Thuispunt Gent:

Je gezin wordt groter:

  • Als je er een kindje bijkrijgt, dan heeft dit een invloed op je huurprijs. In sommige gevallen heb je ook recht op een grotere woning. Je kan de geboorte van een kindje melden via huurprijs@thuispuntgent.be of via het formulier op onze website. 
  • Als je partner bij je wil komen wonen, dan moet je dit aanvragen bij Thuispunt Gent. Want je partner wordt ook huurder en moet aan de voorwaarden voldoen. Heeft je partner een eigen inkomen, dan kan dit een invloed hebben op je huishuur. Je kan je aanvraag doen via huurprijs@thuispuntgent.be of via het formulier op onze website
  • Als er een andere meerderjarige persoon (ouder, kind of ander familielid, vriend …) bij je wil komen wonen, dan moet je dit aanvragen bij Thuispunt Gent. Want dat mag niet altijd. Zelfs als dit maar voor een tijdje is, moet je dit laten weten. Doe je dit niet, dan kunnen we een boete vragen of je huurcontract stopzetten. Je kan je aanvraag doen via huurprijs@thuispuntgent.be of via het formulier op onze website. 

Je gezin wordt kleiner:

  • Als er iemand (partner, kind, ander gezinslid ...) vertrekt uit je gezin, dan kan dit een invloed hebben op je huurprijs. Het kan ook zijn dat je woning te groot wordt volgens je gezinssituatie. Meld het vertrek van een gezinslid uit de woning via huurprijs@thuispuntgent.be.
Ik wil graag verhuizen naar een andere sociale woning. Hoe vraag ik dit aan?

Je woont bij ons maar je wil graag verhuizen. Dan kan je een andere woning vragen. 
Je schrijft je opnieuw in als kandidaat-huurder. Je komt opnieuw op de wachtlijst terecht. In sommige gevallen heb je wel voorrang

Kan ik een kopie van mijn huurcontract krijgen?

Je kan een kopie van je huurcontract aanvragen via e-mail. Je mailt daarvoor naar verhuur@thuispuntgent.be. Je vermeldt de reden waarom je een kopie wenst en je rijksregisternummer. Een afdruk op papier kost 5 euro. Je kan deze afhalen in onze kantoren in de Kikvorstraat en ter plaatse met bancontact betalen. 

Samenwonen & sociale zaken

Hoe maak ik een afspraak met mijn huurbegeleider?

Wil je een persoonlijk gesprek met je huurbegeleider? Dan kan je een afspraak maken tijdens het zitmoment van onze huurbegeleider in het wijkpunt in je buurt. Of je kan een huisbezoek aanvragen.                       

Je kan een afspraak maken via e-mail of telefoon:

Bij wie kan ik terecht als ik overlast wil melden?

Als je met veel mensen samenwoont in een gebouw of wijk, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met je buren. Thuispunt Gent ziet er mee op toe dat huurders geen overlast veroorzaken. Onder overlast verstaan we onder andere vervuiling, vandalisme, lawaaioverlast, overlast door huisdieren, agressie … 

Heb je een persoonlijk conflict met een huurder door overlast? Volg dan deze stappen:

  • Eerst zelf praten. Probeer problemen met je buren altijd eerst zelf op te lossen. Een babbel is de eerste stap. Want soms weet jouw buur niet dat zijn gedrag voor jou overlast veroorzaakt. 
  • Dan hulp vragen. Je hebt je buur zelf aangesproken over zijn gedrag dat voor overlast zorgt. Maar het gedrag verandert niet. Dan kan je hulp vragen aan Thuispunt Gent. We verwijzen je door naar professionele organisaties die je kunnen helpen. 

Hebben verschillende buren problemen met een huurder die voor iedereen overlast veroorzaakt? Dan kan Thuispunt Gent een overlastprocedure opstarten. Zo waken wij mee over de woonrust in onze gebouwen. 

Je kan overlast melden aan onze sociale dienst via:

 

Ik wil verhuizen

Ik wil graag verhuizen naar een andere sociale woning. Hoe vraag ik dit aan?

Je woont bij ons maar je wil graag verhuizen. Dan kan je een andere woning vragen. 
Je schrijft je opnieuw in als kandidaat-huurder. Je komt opnieuw op de wachtlijst terecht. In sommige gevallen heb je wel voorrang

Hoe verloopt de afrekening na verhuis?

Na je verhuis krijg je van Thuispunt Gent een afrekening:

  • Je krijgt je waarborg en de interesten op de waarborg terug.
  • We trekken openstaande facturen en herstellingskosten van je waarborg af.

We sturen je afrekening naar je nieuwe adres.

Hoe zeg ik mijn huurcontract stop?

Je kan je huurcontract met Thuispunt Gent stopzetten door het invulformulier in te vullen.
Je kan ook mailen naar verhuur@thuispuntgent.be of een aangetekende brief via de post te versturen naar:
Thuispunt Gent
t.a.v. Dienst Huurders en Kandidaten
Kikvorsstraat 113
9000 Gent   

Hou er rekening mee dat er een opzegtermijn is. 

Wat zijn de voorwaarden om een Vlaamse Woonlening aan te vragen?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een Vlaamse woonlening. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Hoe vraag ik een Vlaamse woonlening aan?

Een Vlaamse woonlening aanvragen verloopt in verschillende stappen. Hou er rekening mee dat dit langer duurt dan bij een commerciële instelling. Laat daarom altijd in je verkoopovereenkomst opschortende voorwaarden voor het bekomen van een krediet opnemen. Bij voorkeur van 6 weken.  

Wat is de stand van zaken van mijn aanvraag voor een Vlaamse woonlening?

Jouw dossierbeheerder zal je op de hoogte houden van de status van jouw aanvraag. Je kan onze medewerkers ook bereiken via kredieten@thuispuntgent.be of via 09 235 99 51 (op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8:30 - 12:00).

Ik wil graag een afspraak om een Vlaamse Woonlening af te sluiten

Denk je dat je in aanmerking komt voor een Vlaamse Woonlening en wil je een simulatie laten maken?
Contacteer dan onze medewerkers. Je kan onze diensten eenvoudig bereiken via:

Komt mijn woning in aanmerking om te verhuren via Thuispunt Gent?

Thuispunt Gent huurt zowel bestaande als nieuwe huizen, appartementen en studio’s in. Daaraan zijn echter bepaalde voorwaarden verbonden.

We maken een vrijblijvende afspraak voor een screening en kijken of je woning in aanmerking komt. We geven tips over eventuele herstellingen en/of aanpassingen die nog moeten gebeuren:

Aan welke kwaliteitseisen moet een woning voldoen om deze via Thuispunt Gent te verhuren?

Thuispunt Gent huurt studio’s, appartementen en huizen die voldoen aan de basiskwaliteitsnormen van de Vlaamse Wooncode en de eigen kwaliteitsnormen. Lees meer over de voorwaarden in verband met woningkwaliteit

Welke huurprijs zal ik krijgen voor mijn woning als ik deze via Thuispunt Gent verhuur?

We bieden je heel wat voordelen en zekerheden als je jouw woning via Thuispunt Gent verhuurt. Daarom ligt de huurprijs die we jou betalen lager dan wat je op de private woningmarkt zal krijgen. Hoe duurzamer en kwalitatiever de woning, hoe hoger de huurprijs.