Kan ik een sociale woning huren?
Niet iedereen kan een sociale woning huren. Er zijn 5 belangrijke voorwaarden. Je moet aan alle voorwaarden voldoen om je te kunnen inschrijven. Je bewijst dit met de juiste documenten.
Heb je een vraag? Misschien vind je het antwoord in onze 'veelgestelde vragen'. Je kan zoeken op een zoekterm. Of je kan bij 'categorie' aangeven of je wil huren, al huurt, wil verhuren of wil lenen. Je kan daarbij ook het thema aanduiden waarover je een vraag hebt. Zo vind je heel eenvoudig het antwoord op een heel aantal veel voorkomende vragen.
Niet iedereen kan een sociale woning huren. Er zijn 5 belangrijke voorwaarden. Je moet aan alle voorwaarden voldoen om je te kunnen inschrijven. Je bewijst dit met de juiste documenten.
Je schrijft je online in voor een sociale woning in het centraal inschrijvingsregister. Je start jouw dossier volledig zelf op, digitaal en veilig. Je moet je maar één keer inschrijven. Je duidt daarbij aan in welke Vlaamse regio’s je wil huren. Thuispunt Gent is de woonmaatschappij voor regio Gent-Stad. Inschrijven in gratis.
Heb je hulp nodig om in te schrijven? Dan helpen onze medewerkers je graag.
Als je ingeschreven bent in het wachtregister, geschrapt bent uit het bevolkingsregister of minderjarig en ontvoogd bent, dan kan je niet zelf inschrijven. Contacteer in dat geval onze medewerkers.
De huurprijs van een sociale woning hangt af van verschillende zaken, zoals onder andere jouw inkomen, jouw gezinssituatie, de leeftijd en ligging van de woning, hoe energiezuinig de woning is ... Op basis hiervan berekenen we hoeveel sociale korting je krijgt op de basishuurprijs van de woning. We kunnen bij je inschrijving dus nog niet zeggen hoeveel je sociale woning zal kosten. Als je inschrijft, kan je wel aanduiden hoeveel huur je maximaal wil betalen per maand.
Hou er rekening mee dat er geen sociale korting is op facturen voor nutsvoorzieningen, huurlasten en herstellingen. Als je inschrijft, kan je wel aanduiden hoeveel je maximaal wil betalen aan (vaste) huurlasten.
De wachttijd voor een sociale woning hangt af van:
Bekijk je inschrijving in het centraal inschrijvingsregister regelmatig. Verandert er iets aan jouw situatie, pas dit dan zo snel mogelijk aan. Zo kan Thuispunt Gent je een correcte woning aanbieden. Via het centraal inschrijvingsregister zal je binnenkort wel je plaats op de wachtlijst kunnen bekijken.
Thuispunt Gent wijst sociale woningen toe volgens 4 pijlers.
Verandert de samenstelling van je gezin tijdens je wachttijd? Zorg dan dat dit correct staat in jouw inschrijvingsdossier. Je kan dit zelf controleren en aanpassen in het centraal inschrijvingsregister.
Zorg dat jouw gegevens in het centraal inschrijvingsregister altijd correct zijn. Zo kan Thuispunt Gent een correcte sociale woning aanbieden.
Sta je al vier jaar of langer op de wachtlijst voor een sociale woning en huur je ondertussen een private huurwoning? Dan kan je misschien een huurpremie krijgen. Dat is een financiële tegemoetkoming die je helpt om te huren op de private markt.
Je moet aan een paar voorwaarden voldoen en het bedrag van de huurpremie verschilt in elke situatie. Meer informatie lees je op de website van de Vlaamse overheid.
Bij jouw inschrijving in het Centraal Inschrijvingsregister geef je een aantal voorkeuren op. Wij bieden een woning aan volgens deze voorkeuren. Als je de woning die we voorstellen niet wil huren, dan zien we dit als een weigering. Als je twee keer een woning weigert, dan schrappen we je van de wachtlijst.
Let op: bij een eerste weigering stopt de huurpremie. Je kan ook je voorrang verliezen als je een woning weigert.
Samen met je huishuur, betaal je elke maand een voorschot voor jouw aandeel in de huurlasten. Afhankelijk van de situatie gaat dit om:
Je kan via het online aanvraagformulier je aanvraag doen om een garage, staanplaats, fietsenberging of berging te huren. Op het inschrijvingsformulier kan je de wijk en straat van jouw keuze aanduiden. Mail een kopie van het inschrijvingsbewijs van jouw wagen en identiteitskaart naar garage@thuispuntgent.be. Nadat we alle documenten hebben ontvangen, is jouw aanvraag in orde. We informeren je van zodra er een garage, parkeerplaats of berging voor jou vrij is. In sommige wijken is er een wachtlijst. Bekijk ook de voorwaarden.
Hoe lang je moet wachten hangt af van hoeveel garages, parkeerplaatsen of bergingen er vrij zijn in de wijk van jouw keuze. In sommige wijken is er een wachtlijst. Wij volgen de voorrangregels zoals dit in het inschrijvingsformulier staan. Van zodra wij voor jou een garage, parkeerplaats of berging vrij hebben, contacteren we jou. Wij maken dan een afspraak om het contract te ondertekenen en de sleutels op te halen.
Thuispunt Gent heeft geen reservesleutels. Contacteer een slotenmaker om het slot van de garage, parkeerplaats of berging te vervangen.
Je kan via onze website een nieuwe sleutel of een herstelling aanvragen of je kan mailen naar onze technische dienst via beheer@thuispuntgent.be.
Voor dringende technische problemen bel je naar onze technische dienst op het nummer 09 235 99 55.
Wil je je garage, staanplaats of berging niet langer huren? Dan moet je je huurcontract stopzetten. Je doet kan dit op verschillende manieren doen:
Vermeld in de mail of brief de je naam, adres, telefoonnummer en het adres van de garage, parkeerplaats of berging die de je niet meer wil huren. De opzegtermijn is 1 maand. Deze termijn start op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je jouw opzeg hebt gegeven. Je geeft ons de sleutels terug vóór het einde van deze opzegtermijn. Je geeft alle sleutels af, die je bij het begin van de huur hebt gekregen. Stop de sleutels niet in onze brievenbus maar bezorg deze op afspraak in onze kantoren of stuur ze aangetekend met de post op.
Je geeft ons de sleutels terug vóór het einde van de opzegtermijn. Je geeft alle sleutels af, die je bij het begin van de huur hebt gekregen. Stop de sleutels niet in onze brievenbus. Zo geef je je sleutels correct af:
Thuispunt Gent verhuurt garageboxen en parkeerplaatsen aan sociale huurders en aan private personen die niet sociaal huren. Er zijn wel voorrangsregels.
Contacteer ons. We helpen je graag verder.