Hieronder vind je een overzicht van enkele veelgestelde vragen over de Vlaamse Woonlening. Vind je het antwoord niet op je vraag? Dan helpen onze medewerkers je graag verder.
Hoe gaat alles in z'n werk?
Een eerste stap is om online of via telefoon een afspraak vast te leggen met één van onze medewerkers.
Tijdens deze afspraak maken we voldoende tijd voor je vrij om eerst na te gaan wat je wensen zijn en wat mogelijk is. Je krijgt van ons ook documenten, die je moet laten invullen door o.a. je notaris, werkgever...
Wij starten dus samen met jou het dossier op. Als je aanvraagdossier volledig is samengesteld, bezorgen we dit aan het Vlaams Woningfonds. Het Vlaams Woningfonds zal vervolgens jouw krediet nakijken en goedkeuren. Zij beheren ook jouw dossier verder.
Wat is een hypothecair krediet?
De kredieten van het Vlaams Woningfonds zijn kredieten met een onroerende bestemming verstrekt met een hypothecaire zekerheid. Bij een hypothecair krediet neemt de kredietverstrekker een hypotheek op de woning of het appartement van de kredietnemer.
Een hypothecair krediet vereist de registratie van de kredietakte (die wordt opgesteld en getekend bij de notaris) op het registratiekantoor en een inschrijving op het hypotheekkantoor. Deze hypotheek biedt de kredietverstrekker een zekerheid op de opbrengst van jouw woning bij verkoop tot volledige voldoening van jouw schuld.
Wat is de duur van de Vlaamse Woonlening?
De duur van de Vlaamse woonlening kan in principe nooit langer zijn dan 25 jaar.
Als je onvoldoende solvabel bent om het krediet op 25 jaar af te betalen, kan de duur maximaal 30 jaar zijn. In dat geval wordt de looptijd vastgesteld op de minimum looptijd waarin je wel solvabel bent.
De Vlaamse woonlening moet in ieder geval volledig terugbetaald zijn in het jaar waarin de jongste ontlener 75 jaar wordt.
Hoe wordt de Vlaamse Woonlening ter beschikking gesteld?
Het Vlaams Woningfonds betaalt het kredietbedrag nooit rechtstreeks aan jou. Dit wordt gestort op de financiële rekening van je notaris, zodat deze de verkoper of vorige kredietverstrekker/geldschieter kan betalen.
Als je werken uitvoert, wordt het daarvoor bestemde kredietbedrag op een lopende rekening bij het Vlaams Woningfonds geplaatst. Van zodra de kredietakte werd ondertekend, kan deze dienst ‘betalingen’ het voorziene bedrag uitbetalen.
Als de werken een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen vereisen, heeft het Vlaams Woningfonds eerst een bewijs nodig dat deze werd toegekend. De gelden van lopende rekening moeten in principe binnen de drie jaar na het tekenen van de kredietakte worden opgenomen.
Je kan de gelden voor de financiering van de werken opnemen volgens de uitvoering van die werken. Dit houdt in dat het bedrag van de nog uit te betalen gelden op elk ogenblik minstens overeenstemt met de werkelijke kostprijs van de nog uit te voeren werken. Er zal daarom op geregelde tijdstippen aan je worden gevraagd om foto’s te bezorgen die de stand van de werken aantonen en ook om een verklaring op eer af te leggen i.v.m. de uitvoering van de werken.
Om de gelden op te nemen je moet aan het Vlaams Woningfonds onbetaalde facturen ondertekend als 'goed voor betaling' opsturen, mailen of opladen via “MijnWoningfonds”. Het Vlaams Woningfonds betaalt dan rechtstreeks aan de aannemer en/of leverancier in kwestie.
Een beperkt deel van het geleende bedrag kan ook op jouw persoonlijke bankrekening gestort worden voor de betaling van kleine facturen en/of kostennota's. Deze vorm van opname is beperkt tot de totaalsom van maximum 15.000 euro en wordt in principe in deelschijven uitbetaald: je moet aan het Vlaams Woningfonds dan wel de nodige bewijsstukken van elke uitbetaalde schijf bezorgen, vooraleer je een volgende schijf kan verkrijgen.
Blijft er, nadat alle werken zijn uitgevoerd, nog geld over? Dan wordt dat als vroegtijdige afkorting op het krediet geboekt. Het geld dat zich op de lopende rekening bevindt, brengt intrest op tegen dezelfde intrestvoet als deze op je krediet.
Je bent uit de echt aan het scheiden of je beëindigt de samenwoning en moet een opleg betalen. Kan je hiervoor lenen?
Als je in echtscheiding bent of je samenwoning beëindigt, je woning wenst te behouden en aan de basisvoorwaarden voldoet, kan je een Vlaamse woonlening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds.
Bovendien houden wij enkel rekening met jouw deel van het geïndexeerde inkomen. De kredietakte kan wel pas getekend worden, nadat je definitief uit de echt gescheiden bent of de samenwoning hebt beëindigd.
Je bent uit de echt gescheiden. Jouw kind wordt opgevoed via co-ouderschap. Wordt dit kind meegeteld?
Als je kind niet bij jou gedomicilieerd is, maar op regelmatige basis bij jou verblijft, kan het in rekening worden genomen als persoon ten laste.
Hoeveel tijd neemt alles in beslag?
De kredieten van het Vlaams Woningfonds zijn sociale kredieten. Daardoor houden we niet alleen rekening met je maandinkomen. Zo stuurt het Vlaams Woningfonds ook een expert ter plaatse om de woning of het appartement te beoordelen. De dossierbehandeling is hierdoor complexer en vraagt meer tijd dan bij een commerciële bankinstelling.
Het Vlaams Woningfonds kan zich daarom niet engageren om zekerheid over het gevraagde krediet te bieden binnen de termijnen van een opschortende voorwaarde van een verkoopovereenkomst.
Tips voor een vlotte dossierbehandeling:
- Neem bij de aankoop van een woning of appartement contact met ons op vóóraleer je een verkoopovereenkomst ondertekent. Niet alleen kunnen wij je nuttige informatie geven, er kunnen eventueel ook al enige voorbereidingen worden getroffen in verband met het eventueel krediet.
- Start jouw kredietaanvraag via onze kanalen zo snel mogelijk nadat er een schriftelijk akkoord is met de verkoper van de woning.
- Werk actief en transparant mee aan de samenstelling van je kredietdossier. Op die manier komt alles in orde vóór de uiterste vervaldatum van een verkoopovereenkomst (doorgaans heeft een verkoopovereenkomst een geldigheidsduur van 4 maanden).
Is de ligging van de woning die je wenst te kopen van belang?
Je kan enkel een krediet bekomen voor een woning of appartement gelegen in het Vlaams Gewest.
De ligging kan ook invloed hebben op de maximum verkoopwaarde van de woning of het appartement en de rentevoet van je krediet.
Kan de woning ook gebruikt worden voor handelsdoeleinden?
De beleende woning moet hoofdzakelijk bestemd zijn voor bewoning. Als de woning ook voor handelsdoeleinden wordt gebruikt, dan kan het krediet maar worden toegestaan als de geschatte verkoopwaarde van het deel van de woning dat bestemd is voor bewoning groter is dan de waarde van het deel van de woning dat bestemd is voor handelsdoeleinden. Het krediet mag daarenboven geen betrekking hebben op werken aan het deel van de woning dat uitsluitend bestemd is voor handelsdoeleinden.
Kan je een al bestaande hypotheek overdragen van een oude naar een nieuwe woning?
Wil je een woning die is gefinancierd met een krediet bij het Vlaams Woningfonds verkopen en wil je nadien een ander onroerend goed aankopen? Contacteer ons dan om te bekijken of er een hypotheekoverdracht of pandwissel mogelijk is. De oorspronkelijke hypothecaire inschrijving op de woning die je verkoopt, wordt daarbij overgebracht naar dat ander onroerend goed.
Een hypotheekruil wordt doorgaans doorgevoerd om kosten voor een nieuwe lening te besparen.