Thuispunt Gent levert 60 nieuwe sociale woningen op in de Groene Briel

Op 23 december werd Thuispunt Gent boven de doopvont gehouden. Vandaag levert de kersverse fusiemaatschappij een groot sociaal woonproject op dat door WoninGent werd geïnitieerd. Het gaat om 60 appartementen aan het Winston Churchillplein. Vanaf 1 februari komen de eerste sociale huurders in het appartementsgebouw wonen.
 

Achtergrond bij het project

Het gebouw aan het Winston Churchillplein is het tweede gebouw in de wijk Groene Briel dat Thuispunt Gent onder handen nam. Net als het gebouw in de Tichelrei is het appartementsgebouw aan het Winston Churchillplein ontworpen door architect Jules Trenteseau. Met zijn typische architectuur op pijlers vormde het een onderdeel van het ‘architecturaal ensemble Groene Briel’ dat is opgenomen op de inventaris Onroerend Erfgoed.

Het verouderde gebouw met 84 woningen voldeed niet meer aan de huidige woonnormen en -kwaliteiten. Het gebouw slopen en vervangen bleek daarbij de beste optie. Het nieuwe gebouw met 60 kwalitatieve appartementen is een moderne ode aan het
verleden.

Het ontwerp van Osar Architects respecteert het oorspronkelijke gevelbeeld. Het nieuwe gebouw werd opnieuw op pijlers geplaatst. Daarnaast is de kleur van de gevel afgestemd op het gerenoveerde gebouw in de Tichelrei, zodat beide gebouwen een harmonieus geheel vormen.

Thuispunt Gent zet de vernieuwingsoperatie die door WoninGent is opgestart verder om zo te blijven zorgen voor kwalitatief en duurzaam sociaal wonen in Gent.

Marc Heughebaert - voorzitter Thuispunt Gent

Kwaliteitsvol en duurzaam

Het appartementsgebouw in de Groene Briel telt 60 moderne appartementen voor sociale huur. Er is een mix van typologieën met ook ruimte voor grote gezinnen.

  • 29 appartementen met 1 slaapkamer.
  • 3 appartementen met 1 slaapkamer aangepast aan personen met een handicap.
  • 18 appartementen met 2 slaapkamers.
  • 10 appartementen met 4 slaapkamers.


Alle woningen hebben een eigen terras en berging. Daarnaast is het appartementsgebouw uitgerust met een fietsenstalling voor de bewoners. Bij het ontwerp van het nieuwe gebouw werd bijzondere aandacht besteed aan het voorzien van appartementen voor grote gezinnen.

De nieuwe appartementen bieden alle wooncomfort. Speciale aandacht ging ook uit naar het aspect energiezuinigheid. De woningen hebben een E-peil van maximaal E54. Het dak is voorzien van zonnepanelen die stroom opwekken voor het individuele elektriciteitsverbruik van de bewoners. Daarnaast is er een regenwaterrecuperatie voor de toiletten van elke woning. Al deze ingrepen hebben een positieve impact op de energiefactuur van de toekomstige huurders. Tot slot zijn de appartementen ook aangesloten op het stadsverwarmingsnet en dit voor zowel verwarming als warm water.

In dit project zeer bewust een keuze gemaakt om extra aandacht te besteden aan woningen voor grote gezinnen.

Marc Heughebaert - voorzitter Thuispunt Gent
Remote video URL

Marktwaarde en huurprijs

De huishuur die de bewoners voor hun sociale woningen betalen wordt berekend volgens de Vlaamse Codex Wonen. Sociale huurders betalen een huurprijs afhankelijk van de marktwaarde van hun woning, hun inkomen en gezinssituatie. Zij betalen maximaal de marktwaarde en minimaal de minimumhuurprijs. De marktwaardes van de appartementen verschillen per type en grootte, maar liggen allemaal tussen €734 en €1056 . De gemiddelde huurprijs die de bewoners zullen betalen bedraagt €338.