Het centrum van Gent is 26 nieuwe kwaliteitsvolle sociale woningen rijker

Thuispunt Gent levert 26 nieuwe kwaliteitsvolle en duurzame sociale woningen op in een project van de voormalige sociale huisvestingsmaatschappij ABC. De woningen met kenmerkende rode bakstenen zijn een voorbeeld van moderne stadswoningen waarbij bovendien veel zorg en aandacht is gegaan naar duurzaamheid en stijlvolle buitenruimtes. De nieuwe bewoners nemen in juni hun intrek. 

Achtergrond bij het project

Zicht op houten terras appartement Kraankinderstraat

Op een terrein in de Kraankinderstraat, Klipperstraat en Ham startte voormalige sociale huisvestingsmaatschappij ABC in 2021 de werken aan 26 nieuwe sociale woningen, verdeeld over 3 gebouwen. Voorheen bevond zich op de site de voormalige MEAfabriek, deze werd gesloopt in 2019. Het project was het eerste waarvoor het huidige Gentse stadsbestuur investeringssubsidies toekende.

Het ontwerp van de gebouwen is modern en elegant en gaat door het gebruik van de kenmerkende de rode bakstenen naadloos over in de omgeving. Verder springen vooral de ruime terrassen met houten vloerbedekking in het oog. 

Kwaliteitsvol en duurzaam

Gevelzicht van het gebouw in de Kraankinderstraat

De nieuwe woningen in de Kraankinderstraat, Klipperstraat en
Ham zijn 26 hoogwaardige, duurzame en moderne woningen voor sociale huur. Het project bestaat uit drie gebouwen met appartementen met verschillende typologieën:

  • 6 appartementen met 1 slaapkamer
  • 16 appartementen met 2 slaapkamers
  • 4 triplex appartementen met 4 slaapkamers

Alle appartementen zijn voorzien van een terras en een berging. Daarnaast is elk gebouw uitgerust met een ruime fietsenstalling
voor de bewoners. Onder het gebouw in de Kraankinderstraat is een parkeerplaats voorzien voor 11 wagens.

De nieuwe woningen bieden alle wooncomfort. Speciale aandacht ging ook uit naar het aspect energiezuinigheid. De woningen zijn gebouwd volgens het BEN-principe (bijna  energieneutraal bouwen) en hebben een E-peil van maximaal 20. Alle woningen zijn aangesloten op het warmtenet van Stad Gent en beschikken over vloerverwarming. Verder zijn er ook op elk gebouw zonnepanelen voorzien en werd aan rekenwaterrecuperatie gedacht. Al deze ingrepen hebben een positieve impact op de energie -en waterfactuur van de toekomstige huurders.

Het is voor het sociaal wonen in Gent zeer belangrijk dat we ook dergelijke, kwalitatieve en duurzame sociale woonprojecten in het centrum van de stad kunnen realiseren

Marc Heughebaert - voorzitter Thuispunt Gent

Marktwaarde en huurprijs

De huishuur die de bewoners voor hun sociale woningen betalen wordt berekend volgens de Vlaamse Codex Wonen. Sociale huurders betalen een huurprijs afhankelijk van de marktwaarde van hun woning, hun inkomen en gezinssituatie. Zij betalen maximaal de marktwaarde en minimaal de minimumhuurprijs. De marktwaardes van de appartementen verschillen per type en grootte, maar liggen allemaal tussen € 771en € 970. De gemiddelde huurprijs die de bewoners zullen betalen bedraagt € 365. 

Stad Gent investeert 212.000 euro in de bouw van deze sociale woningen. Zo vergroten we het aantal woningen voor mensen met een beperkt inkomen.

Tine Heyse - Schepen van Wonen
Remote video URL