Eerste steenlegging Francisco Ferrerlaan en Fabriekstraat

Thuispunt Gent is op twee plaatsen gestart met de bouwwerken aan de Gentse sociale woningen van de toekomst. Zoals aangekondigd wordt de bouwversnelling van Thuispunt Gent die het Gents sociaal patrimonium op grote schaal vernieuwt steeds zichtbaarder.
Dit keer worden op twee plaatsen tegelijk eerste stenen gelegd. In de Francisco Ferrerlaan wordt een totaalrenovatie, met uitbreiding van het aantal woningen opgestart. In de Fabriekstraat zullen dan weer 73 nieuwe sociale woningen verrijzen.

73 nieuwe hoogwaardige, duurzame sociale woningen in de Fabriekstraat

Bij Thuispunt Gent wordt de bouwversnelling meer en meer zichtbaar. In de Fabriekstraat in Wondelgem, op wat voorheen een braakliggend terrein was, zijn de werken gestart aan 73 nieuwe, kwalitatieve en duurzame sociale woningen.

Dit project kwam tot stand door middel van een CBO-procedure (constructieve benadering overheidsopdrachten). Bij deze procedure koopt Thuispunt Gent de afgewerkte sociale woningen en de grond rechtstreeks van de projectontwikkelaar, tegen een vooraf bepaalde prijs. De projectontwikkelaar die de gronden aankocht is Ascot. Zij staan in voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe sociale woningen.

De woningen zijn verspreid over twee gebouwen: 42 woningen in gebouw A en 31 in gebouw B. Alle
woningen zijn voorzien van een individuele berging en hebben elk een eigen terras. Daarnaast is er
voor de huurders ook ondergrondse parking en een collectieve fietsenstalling voorzien. De volgende
woningtypologieën worden voorzien:

  • 12 appartementen met 1 slaapkamer.
  • 45 appartementen met 2 slaapkamers.
  • 16 appartementen met 3 slaapkamers.

De gevel van het gebouw wordt opgetrokken in rode baksteen, met een combinatie van horizontaal
en verticaal metselwerk. Dit geeft het gebouw een robuuste en tijdloze uitstraling en vloeit naadloos
over in de bestaande, omliggende gebouwen.

Beide projecten zijn zeer belangrijk voor het sociaal wonen in Gent. Niet enkel door het aantal extra sociale woningen die er bij zullen komen, maar ook door de hoognodige renovatie van bestaande sociale woningen.

Marc Heughebaert - voorzitter Thuispunt Gent

Totaalrenovatie en bouw van 163 sociale woningen in de Ferrerlaan

Tegelijk wordt in de Ferrerlaan gestart aan de renovatie en bouw van 163 hedendaagse, duurzame sociale woningen. De bestaande gebouwen en woningen waren aan een grondige renovatie toe zodat deze weer zouden voldoen aan de hedendaagse normen. Door de hedendaagse normen voor sociale woningen zou het aantal sociale woningen dalen van 140 naar 128. Daarom werd er voor geopteerd om aan de achterzijde in hetzelfde type baksteen 35 extra woningen aan te bouwen. Dit brengt het totaal splinternieuwe sociale woningen op 163. Ook de gelijkvloerse commerciële ruimtes worden aangepakt, hierin zijn het Open Huis, vzw De Kunstbloem en de bibliotheek gevestigd.

De bestaande gebouwen worden volledig onder handen genomen. Naast de renovatie van de bestaande sociale woningen wordt ook in de bouw van bijkomende sociale woningen voorzien. In de twee gebouwen worden volgende woningtypologieën voorzien:

  • 2 studio’s
  • 84 woningen met 1 slaapkamer
  • 52 woningen met 2 slaapkamers
  • 25 woningen met 3 slaapkamers

Ik ben blij dat we de renovatie en bouw van 236 sociale woningen vanuit het Gentse woonbeleid mee mogelijk kunnen maken. Zo voorzien we in de Ferrerlaan 1.8 miljoen euro subsidies voor de renovatie en bouw van 163 sociale woningen, inclusief energie-investeringen. Ook in de Fabriekstraat ondersteunen we Thuispunt Gent voor de bouw van 73 nieuwe sociale woningen met 600.000 euro.

Tine Heyse - schepen van Milieu, Klimaat en Wonen

Kwaliteitsvol en duurzaam

De woningen worden gebouwd met het oog op de toekomst, waarbij extra aandacht gaat naar duurzaamheid en energiezuinigheid. Alle woningen voldoen aan de eisen voor een BEN-gebouw (bijna energieneutraal gebouw).

De appartementsgebouwen in de Francisco Ferrerlaan, alsook Fabriekstraat, zullen uitgerust zijn met zonnepanelen, geothermie en regenwaterrecuperatie. Al deze maatregelen zijn naast klimaatrobuust en duurzaam ook goed om de energiefactuur van de toekomstige huurders te drukken.

Remote video URL