Onderhoud van mijn woning en tuin

Wil je weten hoe je je woning en tuin moet onderhouden? De afspraken staan in de ZieZo-brochure en kan je nalezen op deze website:

Tips om je woning en tuin goed te onderhouden 

 

Je woning onderhouden

Behandel de woning die je huurt met respect. Onderhoud je woning goed en poets regelmatig. Huur je een kelder, berging of tuinhuisje? Dan moet je ook deze goed onderhouden en regelmatig schoonmaken. 

Is er schade omdat jij je woning of de uitrusting van je woning niet genoeg onderhoudt of verkeerd gebruikt? Dan betaal jij de kosten van de herstellingswerken.

Thuispunt Gent heeft het recht om te controleren of je je woning goed onderhoudt. Als je je woning langdurig niet onderhoudt, kan Thuispunt Gent je huurcontract stopzetten. 


Je tuin onderhouden

Huur je een huis of een gelijkvloers appartement met een tuin, dan moet je de tuin goed onderhouden:

  • Snoei de bomen en struiken regelmatig.
  • Rijd het gras regelmatig af en verwijder het onkruid. Verwijder of composteer het groenafval. 
  • Plant geen nieuwe bomen of grote struiksoorten.
  • Breng geen klimplanten (klimrozen, klimop, clematis) tegen de gevels aan en verweef ze ook niet in de afsluitingen.
  • Herinrichting van de tuin (plaatsen terrasverharding, tuinhuisje, siervijver, windbeschutting of extra afsluitwanden) is alleen toegelaten als je hiervoor een schriftelijk akkoord kreeg van Thuispunt Gent.

In sommige wijken gelden er specifieke regels voor het onderhoud van de tuinen, heggen en verbindingswegels. De bewoners staan er zelf in voor het groenonderhoud. Er kunnen bijvoorbeeld ook regels zijn over de hoogte van de heggen. Woon jij in zo’n wijk? Dan moet ook jij deze regels volgen.

Documenten